Te roladki zakiełkowały w mojej głowie po powrocie ze spaceru kiedy to przyniosłam kosz rydzy musiałam coś z nimi zrobić .Oto efekt:...
60 min
Składniki:
4 plastry schabu bez kosci
30 dag świeżych rydzy
1 cebula
1/2 sztuki pora
10 dag sera żółtego
1 łyżka masła
2 jajka
sól ziołowa do smaku
pieprz kolorowy do smaku
mąka pszenna do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej roślinny do smażenia
Roladki prawdziwie jesienne z rydzami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rydze oczyscić umyć dokładnie-ziarenka piasku niezbyt apetycznie zgrzytają między zębami.Pokroić na mniejsze kawałki-plasterki wrzucić na suchą patelnię i smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aż cała woda wyparuje,wtedy dodajemy łyżkę masła oraz pokrojoną cebulkę i dusimy nadal aż cały płyn wyparuje a rydze będą miękkie wtedy trzeba osolić do smaku i doprawić pieprzem kolorowym.Odstawiamy farsz do wystygnięcia.
2.Mieso myjemy osuszamy,wkładamy do foliowego woreczka i rozbijamy na cienkie plastry,posolić szczyptą soli nałożyć ostudzony farsz rydzowy, umyty por pokroić w pół krażki,ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i posypać roladki.
3.Zawinać ciasno w ruloniki i panierować najpierw w mące jajku rozkłóconym ze szczypta soli i na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano aż mięsko bedzie miękkie i złociste. Podałam je gorące prosto z patelni z ziemniaczkami i surówką z czerwonej kapusty.
Komentarze