Nie ma lepszego pomysłu na jesienny obiad niż potrawa ze świeżymi, leśnymi grzybami. Danie jest sycące, grzyby sprawiają, że wręcz pachnie lasem, a całości dopełnia kremowy sos śmietanowy, polecam.
Roladki schabowe z grzybami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószamy je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Grzyby płuczemy, większe kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Po ugotowaniu odcedzamy je i siekamy w kostkę. Cebulę kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy ją do grzybów, dodajemy również ser i natkę.
3.Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Przygotowany farsz wykładamy na mięso i zwijamy ciasno roladki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim roladki. Roladki zapiekamy około 40-50 minut w 180 stopniach.
4.Jeśli zaczną się spiekać należy je przykryć folią. 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy sos. Bulion zagotowujemy.
5.Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku. Roladki podajemy polane sosem. Świetnie pasują do nich ziemniaki z wody. Życzę smacznego :)
Komentarze