Roladki schabowe z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w 1-centymetrowe plastry, cienko rozklepujemy i oprószamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle lub margarynie. Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do cebuli. Wlewamy ½ szklankę wody, dodajemy kostkę rosołową, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, i gotujemy przez ok. 5-10 minut, do momentu aż cała woda wyparuje, a kapusta zmięknie. Studzimy, dodajemy posiekany koperek i mieszamy.
2.Na każdym płacie mięsa rozsmarowujemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i wykładamy 1 czubatą łyżkę kapusty (resztę niewykorzystanej kapusty zachowujemy). Zwijamy ciasne roladki, dla pewności spinając je wykałaczkami.
3.Roladki obtaczamy w mące, obsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka. Dodajemy kapustę, która nie zmieściła się w roladkach, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok. 30 minut do miękkości mięsa. Do sosu dodajemy łyżkę mąki wymieszaną ze śmietaną, wlewamy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze