Roladki schabowe z serem i pieczarkami w płatkach kukurydzianych

4.5 (141 ocen)

Pyszne obiad :)

Składniki:

  • 3 kotlety schabowe,
    3 plasterki sera żółtego ( u mnie podpuszczkowy dojrzewający),
    3-4 pieczarki,
    2-3 płaskie łyżeczki suszonej natki pietruszki,
    2-3 ząbki czosnku,
    mała cebula,
    ok. 50 ml mleka,
    1 jajko,
    ok. 150 g płatków kukurydzianych,
    sól, pieprz,
    olej do smażenia ( u mnie kokosowy),
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki schabowe z serem i pieczarkami w płatkach kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem wyciśniętym przez praskę i zalać mlekiem, odstawić do lodówki. Kotlety wchłoną nam ładnie mleko.
    Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć. Cebulę pokroić w piórka.
    Płatki zmiksować w blenderze lub potłuc.
    Jajka wbić na talerz, roztrzepać widelcem. Płatki wysypać na drugi talerz.
    Na gotowe kotlety ułożyć po plasterku sera i kilka plasterków pieczarek, posypać natką. Zwinąć roladki, obtoczyć w jajku i płatkach. Obsmażyć z obu stron na złoto.
    Obsmażone roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym na pokrojonej cebuli, przykryć folią aluminiową lub przykrywką i wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec około 30-35 minut. Około 5-10 min przed końcem ściągnąć nakrycie.

Porady

Ilość płatków zależy od tego jaką chcemy mieć panierkę na naszych roladkach. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować