3 kotlety schabowe,
3 plasterki sera żółtego ( u mnie podpuszczkowy dojrzewający),
3-4 pieczarki,
2-3 płaskie łyżeczki suszonej natki pietruszki,
2-3 ząbki czosnku,
mała cebula,
ok. 50 ml mleka,
1 jajko,
ok. 150 g płatków kukurydzianych,
sól, pieprz,
olej do smażenia ( u mnie kokosowy),
Roladki schabowe z serem i pieczarkami w płatkach kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem wyciśniętym przez praskę i zalać mlekiem, odstawić do lodówki. Kotlety wchłoną nam ładnie mleko.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć. Cebulę pokroić w piórka.
Płatki zmiksować w blenderze lub potłuc.
Jajka wbić na talerz, roztrzepać widelcem. Płatki wysypać na drugi talerz.
Na gotowe kotlety ułożyć po plasterku sera i kilka plasterków pieczarek, posypać natką. Zwinąć roladki, obtoczyć w jajku i płatkach. Obsmażyć z obu stron na złoto.
Obsmażone roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym na pokrojonej cebuli, przykryć folią aluminiową lub przykrywką i wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec około 30-35 minut. Około 5-10 min przed końcem ściągnąć nakrycie.
Porady
Ilość płatków zależy od tego jaką chcemy mieć panierkę na naszych roladkach.
Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
Komentarze