Cudownie lekkie, rozpływający się ser i chrupkie ciasto francuskie, wszystko podane w otoczeniu truskawek, szpinaku, różowego pieprzu i kremu balsamicznego.
Roladki z koziego sera w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie podziel na równej wielkości prostokąty. (Ja korzystam z ciasta mrożonego w plastrach, i wówczas jeden kawałek ciasta dzielę na 4 równe prostokąty). Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 stopni. Na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia, poukładaj kawałki ciasta, przykryj drugim arkuszem papieru i połóż na to coś ciężkiego (najlepiej drugą - tej samej wielkości blachę, ale może być również fasola). Ważne jest, żeby zapiekać ciasto w taki sposób, aby nie urosło. Pieczenie jest czasochłonne i wymaga częstego sprawdzania. Trwa mniej więcej 30 minut.
2.Utrzyj ser kozi z serkiem mascarpone, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Szczypior i bazylię posiekaj, po czym dodaj ją do serka. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3.Na lekko wystudzonych kawałkach ciasta układaj łyżeczką masę serową, kolejny kawałek ciasta, masę serową i przykryj wszystko ciastem. (taka wysokość wychodzi z proponowanej przeze mnie ilości ciasta).
4.Talerz przybież listkami świeżego szpinaku, truskawkami, ziarenkami różowego pieprzu, migdałami oraz kremem balsamicznym. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Komentarze