Roladki z koziego sera w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cudownie lekkie, rozpływający się ser i chrupkie ciasto francuskie, wszystko podane w otoczeniu truskawek, szpinaku, różowego pieprzu i kremu balsamicznego.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie: 300 gramów
    - ser kozi twarogowy: 100 gramów
    - serek mascarpone: 125 gramów
    - szczypior: 0.5 pęczka
    - bazylia: 0.5 pęczka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Roladki z koziego sera w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie podziel na równej wielkości prostokąty. (Ja korzystam z ciasta mrożonego w plastrach, i wówczas jeden kawałek ciasta dzielę na 4 równe prostokąty). Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 stopni. Na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia, poukładaj kawałki ciasta, przykryj drugim arkuszem papieru i połóż na to coś ciężkiego (najlepiej drugą - tej samej wielkości blachę, ale może być również fasola). Ważne jest, żeby zapiekać ciasto w taki sposób, aby nie urosło. Pieczenie jest czasochłonne i wymaga częstego sprawdzania. Trwa mniej więcej 30 minut.
  • 2. Utrzyj ser kozi z serkiem mascarpone, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Szczypior i bazylię posiekaj, po czym dodaj ją do serka. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Na lekko wystudzonych kawałkach ciasta układaj łyżeczką masę serową, kolejny kawałek ciasta, masę serową i przykryj wszystko ciastem. (taka wysokość wychodzi z proponowanej przeze mnie ilości ciasta).
  • 4. Talerz przybież listkami świeżego szpinaku, truskawkami, ziarenkami różowego pieprzu, migdałami oraz kremem balsamicznym. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować