Roladki z kapustą j grzybami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę lekko kroimy aby nie była zbyt długa, wrzucamy na wrzątek i gotujemy 15 min. Kminek, gorczycę i jałowiec mielimy w młynku lub ubijamy w moździerzu. Grzyby zalewamy ciepłą wodą, jak namokną kroimy na drobno.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i dusimy grzybki razem z drobno krojoną cebulką.
2.Kapustę odcedzamy, dodajemy do zrumienionych grzybów, doprawiamy mielonymi przyprawami, majerankiem oraz pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Filety rozbijamy na duże cienkie płaty. Każdy oprószamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy farszem.
Krótkie brzegi składamy do środka, z dłuższego brzegu zwijamy roladki. Zostawiamy na 10 min, aby mięso się „zależało”.
3.Jajko rozbełtać z mlekiem solą i pieprzem, roladki panierujemy w jajku z mlekiem i bułce. Smażymy na dwóch łyżkach masła z odrobiną oleju. Smażymy wolno na rumiano z każdej strony. Osuszamy na ręczniku, po 10 min od zdjęcia z patelni można podawać.
Porady
Każde mięso po ściągnięciu z ognia powinno odpocząć. Tzn dajmy się porom tym na zewnątrz zamknąć, a odwdzięczą nam się soczystym środkiem.
Komentarze