Roladki z kurczaka z glazurowaną marchewką.

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Szybki i pomysłowy obiad dla rodziny.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
    8 suszonych pomidorków
    1/3 kostki sera feta
    2 łyżki przyprawy ziołowej do grilla
    4 łyżki oliwy z oliwek
    4 duże marchewki
    3 ząbki czosnku
    2 woreczki białego ryżu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z kurczaka z glazurowaną marchewką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roladki:

    Kurczaka opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek. Następnie każdą pierś przekroić wzdłuż na pół, tak aby powstały dwa kotlety. Mięso delikatnie rozbić ( ja zawijam mięso w folię spożywczą, wówczas podczas rozbijania mięso się nie rozpada). Jedną stronę posypać solą i pieprzem, a drugą przyprawą ziołową do grilla. Ser feta pokroić w grube podłużne słupki ( ja kroję paski od dłuższego boku). Pomidorki osączyć z zalewy. Mięso ułożyć na desce lub foli aluminiowej tak, aby strona z solą i pieprzem była u góry. Na każdej porcji mięsa ułożyć słupek fety i suszone pomidorkami (2 pomidorki na sztukę ). Mięso zawinąć ciasno w zgrabne roladki i spiąć wykałaczką, aby roladki w trakcie pieczenie się nie rozpadły. Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę zalewy z suszonych pomidorów. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i każdą sztukę polać po wierzchu oliwą ( 1 łyżka). Roladki piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
  • 2. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  • 3. Marchewkę obrać i pokroić w ok. 1 cm krążki. Na patelni rozgrzać pozostała oliwę z oliwek ( 2 łyżki) i wrzucić marchewkę. Smażyć około 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po upływie 10 minut warto sprawdzić twardość marchewki. Jeśli będzie za twarda smażyć dłużej. Następnie na patelnię dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około 3 minut. Miękką marchewkę zdjąć z ognia i przyprawić solą i pieprzem.
  • 4. Sposób podania:

    Na talerz wyłożyć sałatę roszponkę lub inną dekoracyjną np. lollo rossa. Na sałacie ułożyć po dwie roladki na porcję. Ugotowany ryż przełożyć do filiżanek, lekko ubić, a następnie wybić na talerz - utworzy się ładny stożek. Marchewkę wpierw osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru oliwy, a następnie wyłożyć porcjami na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Kurczak Marchewka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować