Roladki te zjedzą nawet najwięksi wrogowie szpinaku. Mięsko jest miękkie soczyste i pyszne. W sam raz na niedzielny obiad.
Składniki:
SKŁADNIKI:
-120 g mrożonego szpinaku w brykiecie
-100 g sera typu feta
-2 ząbki czosnku
-2 dość duże pojedyncze piersi z kurczaka
-1 jajo -3-4 łyżki bułki tartej
-pieprz
-olej do smażenia
-łyżka margaryny
DODATKOWO: -wykałaczki
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Na patelni rozgrzewamy margarynę. Wrzucamy zamrożony szpinak i smażymy go aż całkowicie odparuje z wody. Następnie dodajemy fetę, szczyptę pieprzu i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy aż ser całkowicie się rozpuści, połączy ze szpinakiem, a wszystko zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia.
2.Filety z kurczaka rozbić delikatnie, tak aby zajmowały jak największą powierzchnię. Mięsa nie porwiemy jeżeli rozbijać będziemy przez folie spożywczą. 3.Na piersi nakładamy po porcji szpinaku z serem, rozkładamy równomiernie pomijając brzegi. Zwijamy roladki i aby się nie rozpadły podczas smażenia spinamy wykałaczkami.
3.Roladki panierujemy w jajku i bułce, a następnie smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
4.Kiedy roladki się zrumienią, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i dopiekamy w piekarniku przez 15 min w 180 st.C. 6. Roladki można podać z sosem czosnkowym. SMACZNEGO!
Komentarze