Roladki wołowe z jabłkiem i żurawiną

0 (0 ocen)

Roladki mają bardzo ciekawy, lekko korzenny smak i do tego ta żurawina... mniam

Składniki:

  • - ok. 1 kg wołowiny na zrazy
    - kilka plastrów szynki gotowanej (ok. 200 g)
    - 6 jabłek
    - 20 dag suszonej żurawiny
    - chrzan tarty
    - cebula
    - 250 ml świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
    - 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego
    - kilka łyżek mąki pełnoziarnistej do oprószenia
    - sok z cytryny
    - przyprawy: cynamon, sól, pieprz, goździki
    - olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki wołowe z jabłkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 2-3 jabłek wycinamy gniazda nasienne, kroimy je w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Plastry wrzucamy na wrzącą wodę i blanszujemy około 1-2 minuty.
  • 2. Umyte i osuszone mięso kroimy na plastry grubości około 1 cm i rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Każdy plaster smarujemy chrzanem, na to kładziemy plaster szynki, kilka plastrów jabłka oraz suszoną żurawinę. Zwijamy roladki, obwiązujemy je nitką i oprószamy mąką.
  • 3. Roladki obsmażamy na oleju i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy kilka minut z każdej strony. Następnie wlewamy bulion i sok jabłkowy. Przyprawiamy solą, pieprzem, goździkami i cynamonem. Ewentualnie można dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny. Dusimy 45-50 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe jabłka pokrojone w plastry oraz żurawinę.
  • 4. Na koniec wyjmujemy roladki i zdejmujemy nici. Sos można zagęścić mąką.
  • 5. Roladki podajemy polane sosem, a do tego np. małe kopytka. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Wołowina Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować