Roladki mają bardzo ciekawy, lekko korzenny smak i do tego ta żurawina... mniam
Składniki:
- ok. 1 kg wołowiny na zrazy
- kilka plastrów szynki gotowanej (ok. 200 g)
- 6 jabłek
- 20 dag suszonej żurawiny
- chrzan tarty
- cebula
- 250 ml świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
- 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego
- kilka łyżek mąki pełnoziarnistej do oprószenia
- sok z cytryny
- przyprawy: cynamon, sól, pieprz, goździki
- olej
Roladki wołowe z jabłkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 2-3 jabłek wycinamy gniazda nasienne, kroimy je w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Plastry wrzucamy na wrzącą wodę i blanszujemy około 1-2 minuty.
2.Umyte i osuszone mięso kroimy na plastry grubości około 1 cm i rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Każdy plaster smarujemy chrzanem, na to kładziemy plaster szynki, kilka plastrów jabłka oraz suszoną żurawinę. Zwijamy roladki, obwiązujemy je nitką i oprószamy mąką.
3.Roladki obsmażamy na oleju i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy kilka minut z każdej strony. Następnie wlewamy bulion i sok jabłkowy. Przyprawiamy solą, pieprzem, goździkami i cynamonem. Ewentualnie można dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny. Dusimy 45-50 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe jabłka pokrojone w plastry oraz żurawinę.
4.Na koniec wyjmujemy roladki i zdejmujemy nici. Sos można zagęścić mąką.
5.Roladki podajemy polane sosem, a do tego np. małe kopytka. Smacznego!
Komentarze