Roladki z jajkiem w galarecie

4.5 (159 ocen)

  • 3 godz. 20 min

TA przystawka obowiązkowo gości w moim domu w okresie karnawału, czy na wielkanocnym stole, ale często robię ją też na co dzień, np. na proszoną kolację.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • - 6 plastrów ulubionej szynki długodojrzewającej,
    - 3 jajka ugotowane na twardo,
    - 4 łyżki chrzanu tartego (ze słoiczka),
    - 1/2 pęczka natki pietruszki,
    - 1/2 strąka czerwonej papryki,
    - 400 ml bulionu warzywnego,
    - paczka (2 dag) żelatyny.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Roladki z jajkiem w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimy bulion wlej do garnka, wsyp żelatynę, wymieszaj, odstaw by żelatyna
    napęczniała. Podgrzewaj w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia
    się żelatyny, odstaw do wystudzenia.
  • 2. Jajka pokrój na ćwiartki. Pietruszkę umyj, posiekaj, odłóż kilka listków do dekoracji. Paprykę umyj, pokrój w cienkie paski.
  • 3. Każdy plaster szynki posmaruj chrzanem, ułóż po 2 ćwiartki jajka,
    kawałek papryki i trochę posiekanej pietruszki, zwijaj roladki.
    Układaj w naczyniu, ułóż na wierzchu listki pietruszki, zalej
    tężejącą galaretką.
    Wstaw do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować