TA przystawka obowiązkowo gości w moim domu w okresie karnawału, czy na wielkanocnym stole, ale często robię ją też na co dzień, np. na proszoną kolację.
Roladki z jajkiem w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimy bulion wlej do garnka, wsyp żelatynę, wymieszaj, odstaw by żelatyna
napęczniała. Podgrzewaj w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia
się żelatyny, odstaw do wystudzenia.
2.Jajka pokrój na ćwiartki. Pietruszkę umyj, posiekaj, odłóż kilka listków do dekoracji. Paprykę umyj, pokrój w cienkie paski.
3.Każdy plaster szynki posmaruj chrzanem, ułóż po 2 ćwiartki jajka,
kawałek papryki i trochę posiekanej pietruszki, zwijaj roladki.
Układaj w naczyniu, ułóż na wierzchu listki pietruszki, zalej
tężejącą galaretką.
Wstaw do lodówki na całą noc.
Komentarze