Roladki z mięsa mielonego i pieczone ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę, 1/2 papryki, czosnek i namoczoną i odciśniętą bułkę mielimy (ja użyłam malaksera). Na koniec dodajemy kilka gałązek pietruszki.
2. Powstałą papkę dodajemy do mięsa mielonego, 1 jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, wyrabiamy zwartą masę.
3. Bierzemy folię aluminiową, urywamy 8 kawałków dł. ok. 25 cm, smarujemy olejem i kładziemy porcję mięsa.
4. Formujemy prostokąt, ok. 12x10 cm. Na środek kładziemy słupek sera żółtego, papryki, odrobinę posiekanej natki.
5. Zbieramy mięso dookoła farszu, formując roladkę. Zawijamy ją w folię aluminiową, dokładnie zakręcając końcówki folii.
6. Roladki wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 8 minut.
7. Po wyjęciu z wody, studzimy, zdejmujemy folię. Drugie jajko rozmącamy z odrobiną soli - obtaczamy roladki w jajku, potem w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
8. Do roladek proponuje ziemniaki pieczone. Obrane ziemniaki obgotowuję ok. 15 minut w osolonej wodzie, odcedzam, skrapiam olejem, posypuję przyprawami i wkładam do piekarnika na ok. 30-35 minut.
Smacznego!
Komentarze