Pyszne i nieskomplikowane roladki, które smakują nie tylko od święta
Składniki:
8 jak największych plastrów szynki konserwowej
3 serki naturalne ostrowia po 120g
2 jajka ugotowane na twardo drobniutko posiekane
2 obrane ogórki małosolne drobniutko posiekane
3-4 ząbki przeciśniętego czosnku
2 łyżki posiekanego szczypioru
1 łyżka posiekanego koperku
1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody (ok.1/5 szklanki)
sól i biały pieprz do smaku
potrzebna jest też folia spożywcza do zawinięcia rolady
Roladki z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z plastrów szynki ułożyć na folii spożywczej prostokąt zakładając brzegami na siebie. Serki wymieszać z pozostałymi składnikami, na końcu wlać ostudzoną lekko tężejącą żelatynę.
Masę serową rozsmarować na szynkowym prostokącie, zrolować i zawinąć folią. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Pokroić w plastry i udekorować dowolnie.
Komentarze