Rolady z indyka ze szpinakiem i mozzarellą

4.48 (178 ocen)

  • Dla 8 osób

Recepturę poznałam, a danie spróbowałam, na warsztatach. Niby nic, znane rolady, a jednak inne i smaczne. Amerykanie jedzą je na Święto Dziękczynienia, a ja proponuję na świąteczny obiad wielkanocny.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki dla 4 - 8 osób:

    Główne:
    8 sztuk piersi indyka (ok. 1 kg)

    Farsz:
    250 g liści świeżego szpinaku
    200 g startej mozzarelli
    2 szalotki
    4 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki oregano
    Sól morska i kolorowy pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    125 ml wytrawnego, białego wina
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolady z indyka ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolady z indyka ze szpinakiem i mozzarellą 1. Filety delikatnie rozbić młotkiem do mięsa i przyprawić w/g uznania. Odstawić.
  • 2. W niskim, szerokim garnku zagotować wodę, włożyć do niej liście szpinaku, gotować przez 5 minut i przełożyć je do sitka, aby wyciekła z nich woda.
  • 3. Szalotkę i czosnek zeszklić na patelni (patelni nie myć). Kiedy wszystkie składniki będą już gotowe włożyć je do jednego naczynia i dobrze wymieszać, a potem przyprawić.
  • Rolady z indyka ze szpinakiem i mozzarellą 4. Piersi rozłożyć na blacie i na brzeg każdej z nich nakładać 2 łyżki farszu.
  • 5. Piersi złożyć w kopertę i zwinąć. Można w nie wpiąć wykałaczki, aby się nie rozwijały.
  • 6. Rolady włożyć do patelni i z obu stron przesmażyć.
  • Rolady z indyka ze szpinakiem i mozzarellą 7. Gotowe, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do rozgrzanego do 170 °C (nie więcej) piekarnika i piec przez ok. 30 - 40 minut.
    Podawać w sosie własnym lub innym, ulubionym, przygotowanym oddzielnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować