Recepturę poznałam, a danie spróbowałam, na warsztatach. Niby nic, znane rolady, a jednak inne i smaczne. Amerykanie jedzą je na Święto Dziękczynienia, a ja proponuję na świąteczny obiad wielkanocny.
Dla 8 osób
Składniki:
Składniki dla 4 - 8 osób:
Główne:
8 sztuk piersi indyka (ok. 1 kg)
Farsz:
250 g liści świeżego szpinaku
200 g startej mozzarelli
2 szalotki
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
Sól morska i kolorowy pieprz do smaku
Dodatkowo:
125 ml wytrawnego, białego wina
Olej do smażenia
Rolady z indyka ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety delikatnie rozbić młotkiem do mięsa i przyprawić w/g uznania. Odstawić.
2.W niskim, szerokim garnku zagotować wodę, włożyć do niej liście szpinaku, gotować przez 5 minut i przełożyć je do sitka, aby wyciekła z nich woda.
3.Szalotkę i czosnek zeszklić na patelni (patelni nie myć). Kiedy wszystkie składniki będą już gotowe włożyć je do jednego naczynia i dobrze wymieszać, a potem przyprawić.
4.Piersi rozłożyć na blacie i na brzeg każdej z nich nakładać 2 łyżki farszu.
5.Piersi złożyć w kopertę i zwinąć. Można w nie wpiąć wykałaczki, aby się nie rozwijały.
6.Rolady włożyć do patelni i z obu stron przesmażyć.
7.Gotowe, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do rozgrzanego do 170 °C (nie więcej) piekarnika i piec przez ok. 30 - 40 minut.
Podawać w sosie własnym lub innym, ulubionym, przygotowanym oddzielnie.
Komentarze