Rosół drobiowo wołowy z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rosół:Mięso dokładnie umyć , przełożyć do garnka zagotować.
Marchew, pietruszkę oraz selera obrać , wymyć dokładnie wraz z porem.
Cebulę oraz czosnek w łupinkach opalić nad ogniem.
Liście kapusty oraz natkę pietruszki także dokładnie umyć.
Grzyby sparzyć.
Z gotującego się mięsa zebrać szumowinę, włożyć warzywa zioła , liść laurowy i ziele angielskie. Gotować 1,5-2 h. na wolniutki ogniu by rosół tylko pyrkał.
W między czasie rosół doprawić solą i pieprzem wg. smaku.
2.Makaron:Na stolnicę wysypać mąkę , na środku zrobić wgłębienie , wbić jajka , wlać wodę oraz dodać sól.
Wyrabiać ciasto rękoma aż stanie się gładkie i jednolite (ew. dodać mąki lub podlać wodą)
Odstawić ciasto na 20 min. aby odpoczęło.
3.Stolnice oprószyć mąką.
Ciasto podzielić na 2 części , rozwałkować cieniutkie placki , posypać je odrobiną mąki którą rozsmarować po wierzchu ciasta.
Zwijać w rulon jak naleśnik.
Rulon kroić w cieniutkie paseczki , które potrząsać rękoma by powstał makaron.
4.W garnku zagotować wodę z solą i olejem.
Gotować makaron ok 5min. od czasu wypłynięcia na wierzch.( makaron przed odcedzeniem należy spróbować ponieważ czas jego gotowania jest zależny także od grubości )odcedzić , zahartować zimną woda.
5.Makaron rozdzielić na porcję , zalać gorącym , przecedzonym rosołem.
Podawać z marchewką i posiekaną natką pietruszki wg. smaku
Komentarze