Rosół drobiowo wołowy z domowym makaronem

0 (0 ocen)

Pełen smaków i aromatów rosół z domowym makaronem. Idealny i nie zastąpiony podczas niedzielnych obiadów i świąt. Uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • Rosół:
    1 porcja rosołowa z kurczaka
    1 skrzydło indycze
    300g.szpondru wołowego
    5 marchewek
    2 pietruszki
    1/2 bulwy selera
    1 biała część pora+ parę liści
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    5 suszonych grzybów leśnych
    2 liście kapusty włoskiej
    1/2 pęczka natki pietruszki
    2-3 łyżki suszonego lubczyku lub parę gałązek świeżego
    3-4 liście laurowe
    parę ziarenek ziela angielskiego
    sól , pieprz wg.smaku
    posiekana natka pietruszki
    Makaron:
    2 szklanki mąki pszennej
    3 jajka ( najlepiej wiejskie od gospodarza)
    3-4 łyżki zimnej wody
    1/2 łyżeczki soli
    olej i sól do gotowania makaronu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół drobiowo wołowy z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. Rosół:Mięso dokładnie umyć , przełożyć do garnka zagotować.
    Marchew, pietruszkę oraz selera obrać , wymyć dokładnie wraz z porem.
    Cebulę oraz czosnek w łupinkach opalić nad ogniem.
    Liście kapusty oraz natkę pietruszki także dokładnie umyć.
    Grzyby sparzyć.
    Z gotującego się mięsa zebrać szumowinę, włożyć warzywa zioła , liść laurowy i ziele angielskie. Gotować 1,5-2 h. na wolniutki ogniu by rosół tylko pyrkał.
    W między czasie rosół doprawić solą i pieprzem wg. smaku.
  • ciasto na makaron 2. Makaron:Na stolnicę wysypać mąkę , na środku zrobić wgłębienie , wbić jajka , wlać wodę oraz dodać sól.
    Wyrabiać ciasto rękoma aż stanie się gładkie i jednolite (ew. dodać mąki lub podlać wodą)
    Odstawić ciasto na 20 min. aby odpoczęło.
  • krojenie makaronu 3. Stolnice oprószyć mąką.
    Ciasto podzielić na 2 części , rozwałkować cieniutkie placki , posypać je odrobiną mąki którą rozsmarować po wierzchu ciasta.
    Zwijać w rulon jak naleśnik.
    Rulon kroić w cieniutkie paseczki , które potrząsać rękoma by powstał makaron.
  • domowy makaron 4. W garnku zagotować wodę z solą i olejem.
    Gotować makaron ok 5min. od czasu wypłynięcia na wierzch.( makaron przed odcedzeniem należy spróbować ponieważ czas jego gotowania jest zależny także od grubości )odcedzić , zahartować zimną woda.
  • 5. Makaron rozdzielić na porcję , zalać gorącym , przecedzonym rosołem.
    Podawać z marchewką i posiekaną natką pietruszki wg. smaku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować