Rosół drobiowy z kurkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Trochę inna wersja rosołu.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    300 g małych kurek
    4 średnie marchewki
    korzeń pietruszki
    kawałek selera
    1 cebula
    1 liść laurowy
    5 ziaren ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
    400 g makaronu

Rosół drobiowy z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotowujemy 2 l wody. Wrzucamy 4 udka. Chwilę gotujemy, następnie ściągamy szumowiny. Wrzucamy umyte i obrane warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, kawałek selera i cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy dalej na bardzo wolnym ogniu (od tego zależy czy rosół będzie klarowny), do momentu gdy mięso będzie prawie miękkie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy oczyszczone i umyte kurki (ja wybrałam tylko te najmniejsze). Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Rosół podajemy z ugotowanym makaronem i posypany posiekaną natką pietruszki.

Porady

Można użyć większych kurek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy