Zawsze lubiłam szarlotki. To tanie szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Tym razem dołożyłam do niej różę. Ciasto wyszło cudownie aromatyczne i słodziutkie. Polecam użyć konfiturę różana domowej roboty- zapach i smak nieoceniony!
Różana szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażalniku, a drugą wyłożyć na blaszkę ( 24x36 cm). Ciasto wyłożone na blaszkę posypać delikatnie grysikiem. Wchłonie on sok z owoców.
Na grysik wyłożyć starte jabłka.
Na jabłka wykładamy różaną konfiturę.
Całość przykrywamy warstwą piany, na którą ścieramy schłodzone ciasto.
2.Białka ubić , dodać cukier. Na koniec budyń. Pianę wyłożyć na owoce. Na pianę zetrzeć schłodzoną drugą część ciasta kruchego. Piec wszystko razem około 50 minut w 180°C.
Komentarze