Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski
Następnie dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, ocet, masło oraz śmietanę.
2. Najpierw wszystko siekamy albo rozdrabniamy w rękach, a następnie bardzo dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
Kolejnym etapem jest wyżywanie się na cieście :P czyli lejemy je wałkiem ile wlezie :-)
Ciasto należy uderzać walkiem, potem składamy i uderzamy dalej, tak by dobrze napowietrzyć ciasto.
Robimy to przez około 5 minut :-) Gdy przekroimy ciasto powinny być widoczne pęcherzyki.
3.Teraz przystępujemy do wykonania róż.
Wycinamy 4 kółka różnej wielkości,
4. nacinamy je na brzegach,
układamy jedno na drugim i wciskamy palec w sam środek, tak by kółka się skleiły.
Gdy róże są gotowe przystępujemy do smażenia.
Olej wlewamy do garnka, i grzejemy. Aby sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę, należy wrzucić kawałeczek ciasta i zobaczyć czy skwierczy i uniesie się, jeśli tak-można smażyć.
Róże dajemy na olej górą w dół, czyli do góry nogami :P
5.Wykładamy na ręcznik papierowy, tak by nadmiar tłuszczu wsiąknął w ręcznik.
Róże posypujemy cukrem pudrem a na górę do dziurki dajemy powidła.
I gotowe :-)
Komentarze