Rożki z jabłkami

4.49 (175 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Robiłam je jako dziecko z moją Babcią

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    1 jajko + 1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka cukru
    4 dag drożdży
    niecała szklanka gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Rożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z łyżką cukru i łyżką śmietany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać drożdże i pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Jabłka umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce i posypać cukrem. Jeśli są bardzo soczyste, to odcisnąć nadmiar soku.
  • Rożki gotowe do pieczenia 2. Jabłka nakładać łyżeczką na krążki i ciasta i zalepiać. Pierożki maczać w roztrzepanym białku i cukrze i układać na blasze wyłożonej pergaminem.
  • gotowe rożki 3. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - na złoty kolor. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować