Niezwykle efektowna i smaczna przystawka. Idealne danie na wielkanocny stół.
Składniki:
8 jajek
Zalewa:
1 szkl wody
1/2 szkl koncentratu z buraków
1/3 szkl wina półwytrawnego
3 łyżki cukru
łyżeczka soli
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
Sos tatarski:
słoiczek marynowanych pieczarek
4 ogórki konserwowe
mały słoiczek majonezu
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Różowe jajka w sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1-2 dni wcześniej przygotować jajka. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. W garnku zagotować wodę, dodać koncentrat, wino, przyprawy, ostudzić. Obrane jajka ułożyć w dużym słoiku, zalać zalewą i zakręcić. Odstawić do lodówki na 1-2 dni.
2.Sos tatarski: Pieczarki i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić i wymieszać z majonezem i musztardą.
3.Na duży talerz lub półmisek wylać sos tatarski i ułożyć połówki jajek. Podawać udekorowane natką pietruszki.
Komentarze