Różowe jajka z musem żurawinowym i kawiorem

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mój "wynalazek",który wszystkim bardzo zasmakował,od tej pory na świątecznym stole nie może ich zabraknąć:-)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - gęsty jogurt: 4 łyżki
    - gęsty dżem z żurawinowy: 2 łyżeczki
    - chrzan: 1 łyżka
    - koncentrat z buraków czerwonych: 5 łyżek
    - kawior czarny: 5 łyżeczek
    - skórka otarta z cytryny: 3 łyżeczki
    - sól morska: 1 szczypta
    - pieprz cayenne: 1 szczypta

Różowe jajka z musem żurawinowym i kawiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo -10min.wyjąć,a do wody dodać koncentrat buraczany.Jajka potłuc,aby skorupka drobno popękała - włożyć z powrotem do wody z koncentratem - pogotować 2min.,odstawić na 15min.Po tym czasie zlać koncentrat z wodą,zalać zimną wodą, ostudzić,obrać ze skorópki i przekroić wzdłuż na połówki,wyłożyć na paterę.
  • 2. Jogurt zmiksować z żurawinowym dżemem(bez owoców!) i chrzanem na puszysty,gładki mus,doprawić solą i pieprzem cayenne i wstawić do lodówki na 20min.Szprycą wyciskać mus na połówki jajek,na każdą połówkę wyłożyć po pół łyżeczki kawioru i posypać startą skórką z cytryny.
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy