Ryba gotowana na zielono

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, lekkie, mocno aromatyczne danie:) W dodatku błyskawicznie się przyrządza tę potrawę:)Przepis pochodzi z książki "Kuchnia gruzińska" Grażyny Strumiłło-Miłosz.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryba: 80 dekagramów
    - cebula: 3 sztuki
    - cukier: 2 łyżeczki
    - cytryna: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - koperek - posiekany: 0.5 szklanki
    - natka pietruszka posiekana: 0.5 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 1 szczypta

Ryba gotowana na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba gotowana na zielono 1. Rybę oczyścić, umyć, pokroić na porcje, włożyć do rondla, posypać solą i pieprzem. Wlać tyle wody, żeby przykryła rybę. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek roztarty z solą, zieleninę i cukier.
  • Ryba gotowana na zielono 2. Przykryć i gotować na małym ogniu. Przed podaniem doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą, posypać świeżym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy