1 kg filetu z ryby (u mnie panga)
5 dużych marchwi
1 duża pietruszka
1 mały seler
1 mały por
2 cebule
1 szklanka sosu bolońskiego
0,5 szklanki ketchupu gęstego i pikantnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz
cukier do smaku
przyprawa do ryb
3 jajka
1 szklanka mąki do panierowania ryby
olej do smażenia
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy wszystko na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Filet z ryby dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w mniejsze kawałki (według uznania). Pocięte kawałki ryby obsypujemy z dwóch stron solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Odstawiamy na chwilkę.
2.Do rondelka wlewamy dwie łyżki oleju, wsypujemy starte warzywa i wszystko dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną około 20 minut, podlewając co jakiś czas wodą aby się nie przypaliły. Następnie wlewamy sos boloński, ketchup i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy wszystko jeszcze przez około 10 minut na bardzo małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.
3.Do miseczki wsypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy jajka. Kawałki przyprawionej ryby moczymy w jajku a następnie panierujemy w mące i smażymy na rumiany kolor na rozgrzanej patelni.
4.Na dnie szkła żaroodpornego lub miseczki układamy kawałki usmażonej ryby, zakrywamy warstwą gorącego farszu i znów układamy rybę i pokrywamy warstwą farszu i powtarzamy to tak długo aż skończy nam się ryba. Schładzamy w lodówce. Doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno.
Komentarze