Ryba po grecku

4.99 (199 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jedno z tych dań, które chętnie jadamy podczas Wigilii.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 400 g mrożonego filetu z dorsza

    4 duże marchewki

    korzeń pietruszki

    1/4 selera

    mały por

    cebulka

    mały słoiczek koncentratu pomidorowego

    sól, pieprz

    słodka papryka

    2 łyżki masła klarowanego



    Panierka:

    jajko

    mąka i bułka tarta



    olej do smażenia



    Dekoracja:

    ugotowana marchewka, por, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.99 (199 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Rybę panierować w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażyć na rumiano na oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Cebulkę posiekać, pora pokroić w półplasterki. Marchew, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W większym garnku na maśle zeszklić cebulkę, dodać pora i pozostałe warzywa. Chwilę smażyć, podlać 1/4 szkl wody i dusić do miękkości. Doprawic solą i pieprzem oraz papryką. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Na półmisku ułożyć usmażone kawałki dorsza, przykryć ugotowanymi warzywami, wyrównać powierzchnię. Schłodzić. Przed podaniem udekorować różą z marchwi, porem i natką.

Porady

Danie można podawać na ciepło lub na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filety rybne Marchewka Por Ryby Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować