Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dorsza rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Rybę panierować w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażyć na rumiano na oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cebulkę posiekać, pora pokroić w półplasterki. Marchew, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W większym garnku na maśle zeszklić cebulkę, dodać pora i pozostałe warzywa. Chwilę smażyć, podlać 1/4 szkl wody i dusić do miękkości. Doprawic solą i pieprzem oraz papryką. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Na półmisku ułożyć usmażone kawałki dorsza, przykryć ugotowanymi warzywami, wyrównać powierzchnię. Schłodzić. Przed podaniem udekorować różą z marchwi, porem i natką.
Komentarze