Ryba w chlebowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rybę opłukać, dokładnie osuszyć. Jeśli to jeden duży filet podzielić go na części. Z foli aluminiowej zrobić paczuszki w kształcie prostokątów lub kwadratów. Posmarować je olejem i na każdym ułożyć filet z ryby. Skropić go sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryby. Odstawić na 30 minut.
2. Chleb pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do chleba. Natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do chleba z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Wszystko wymieszać.
3. Kawałki ryby starannie obłożyć masą z kostek chlebowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 20 minut. Jeśli chcemy, żeby panierka była zrumieniona i chrupiąca nie należy zakrywać paczuszek. Jeśli zaś zawiniemy rybę w folię wówczas szybciej się upiecze, ale panierka nie będzie chrupiąca.
4. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majonez, pestki słonecznika. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
Komentarze