Pyszna rybka w sosie, którą polecam i dużym i małym.
Składniki:
1,5 kg ryby oczyszczonej i sprawionej ( u mnie czarniak)
przyprawa do ryb
mąka do panierowania
5 łyżek soku z cytryny
pół pęczka koperku
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
olej do smażenia
sól, pieprz
Ryba w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą, sprawioną i osuszoną rybę pokroić na dzwonka. Oprószyć przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na godzinę.
2.Na patelni rozgrzać olej. Rybę obtoczyć w mące i smażyć po kilka minut z każdej strony. W rondelku podgrzać pozostały sok z cytryny. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Zagotować do uzyskania kremowej konsystencji. Mieszając dodawać stopniowo masło. Na koniec połączyć z posiekanym koperkiem.
3.Na talerz wyłożyć rybę, polać sosem koperkowym. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze