- 1 kg filetów rybnych bez ości (może być mintaj, panga, sola)
- 400 g śmietany 18%
- 2 czubate łyżki mąki + mąka do obtaczenia ryby
- serek topiony z ziołami (np. Hochland)
- przyprawa cytrynowa do ryby
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Ryba w sosie śmietanowo - ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrażamy, oprószamy przyprawą do ryby, solą i pieprzem, zostawiamy na 10 minut, po czym obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
Przygotowujemy sos: około 0,5 litra wody zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy około 200 ml wody po czym wszystko dodajemy do wrzatku i gotujemy ok. 3 minuty uważając żeby sos się nie przypalił. Wkruszamy serek topiony, doprawiamy sos, dodajemy zioła prowansalskie. Gotujemy do momentu rozpuszczenia serka, zalewamy rybę.
Komentarze