Ryba w sosie paprykowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę pokroić w paski lub dużą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Szybko przesmażyć z obu stron na małej ilości tłuszczu - nie powinna być całkowicie usmażona. Odłożyć. Na patelnię po rybie wrzucić drobno posiekaną cebulę, fasolkę oraz paprykę, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Po niecałej minucie na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę pomidory - można ewentualnie dolać odrobinę wody. Doprawić całość solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dusić, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje - ok. 20-30 minut. Pod koniec duszenia dodać świeże zioła oraz paprykę w proszku i delikatnie włożyć kawałki ryby, które powinny dogotować się w sosie. Podawać z ryżem.
Komentarze