ok. 450 g ryby (u mnie dorsz, filet),
pół brokułu,
200 ml śmietanki 30% (może być 18%),
ok. 400 g mrożonego szpinaku,
mały por,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
olej,
1/4-1/3 szklanki białego wina,
natka pietruszki do posypania gotowej potrawy
Ryba w wiosennym sosie brokułowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, odłożyć. Na patelni po rybie przesmażyć pokrojonego w półplasterki pora, dodać drobno posiekany czosnek, zalać winem i zredukować do połowy. Wrzucić szpinak i smażyć do odparowania wody. W tym czasie ugotować różyczki brokułów. Warzywa na patelni doprawić, zalać śmietanką, wymieszać i delikatnie włożyć kawałki ryby z brokułem. Podgrzać całość, podawać z ryżem.
Komentarze