Ryba w zalewie słodko kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotowe opatroszone porcje ryby,lyb fileta solimy,panierujemy w mące ,smażymy na rumiano.
2.Przygotowujemy zalewę;wszystkie składniki zagotowujemy(oprpocz ziela i listka laurowego).
3.WERSJA DO SŁOIKA:rybki układamy do słoika,do kazdego słoika dodajemy po 2 ziela angielskie i listku laurowym.Gorącą zalewą zalewamy ryby,zakręcamy słoik,odwracamy zeby sie zawekował.Zalewy wystarcza na ok.4 słoiki 0,5.Tak przygotowany moze spokojnie stać w lodówce nawet miesiące.Ale nie ustoi tyle,pyszne juz po dobie,kiedy składniki sie przegryzą.
4.WERSJA BEZ WEKOWANIA:Cebule kroimy w piórka,układamy do garnuszka lub wiekszej miseczki.Na to układamy posmażone rybkI.Przekładamy cebulką.Zalewamy zalewą.Odstawiamy na conajmniej dobe zeby składniki sie przegryzły.
Komentarze