Pyszna kompozycja smaku warzyw i ryby w połączeniu z soczewicą
50 min
Składniki:
A. Składniki podstawowe z zestawu
1. Ryba 4 płaty (dowolny ulubiony filet lub np KARP)
2. Włoszczyzna:
5 dużych marchewek
3 korzenie pietruszki
1 por
1 seler
B. Składnik podstawowy dodatkowy
1. Soczewica
C. Składniki robocze
sol i pieprz
3 łyżeczki przyprawy do ryb
bułka tarta lub zgniecione płatki kukurydziane
mąka pszenna
2 jajka
2 łyżki masła
natka pietruszki i natka lubczyku
olej do smażenia
Ryba z warzywami na soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę ścieramy na grubych oczkach tarki i dusimy z dodatkiem masła od czasu do czasu podlewając odrobiną wody. Gdy warzywa już są miękkie przyprawiamy je PRZYPRAWĄ DO RYB.
2.Rybę kroimy na odpowiadające nam płaty po obu stronach opruszamy solą i pieprzem. Jajko wbijamy na głęboki talerz i roztrzepujemy dodając szczyptę natki pietruszki i szczyptę lubczyku. Rybę obtaczamy kolejno w mące w jajku i w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu.
3.Soczewicę gotujemy około 25 minut w osolonej wodzie
4.Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, układamy na talerzu SOCZEWICĘ, RYBĘ, WARZYWA. Dekorujemy sparzonym porem i natką pietruszki.
Porady
Jak już wcześniej wspomniałam zamiast bułki tartej możemy użyć pogniecionych płatków kukurydzianych, ryba ma wtedy bardziej chrupiącą panierkę
Komentarze