Rybne pulpeciki w sosie ogórkowym

0 (0 ocen)

Pyszne delikatne rybne klopsiki polane wyrazistym sosem z ogórków kiszonych.

Składniki:

  • Sos ogórkowy:
    4 -5 ogórków kiszonych
    cebula
    4 - 5 łyżek wiejskiej kwaśnej śmietany
    pół papryczki chili
    sól
    pieprz
    2 łyżki masła

    Pulpeciki rybne:
    około 25 dag mielonej ryby u mnie okoń
    2 jajka
    sól
    pieprz
    5-6 łyżek drobnej kaszki orkiszowej
    koperek, pietruszka

    sklarowane masło do smażenia
    mąką do obtoczenia

Rybne pulpeciki w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy ją na maśle. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki i posiekane chili. Dusimy kilka minut. Dodajemy śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Mięso ryby mieszamy z jajkami, solą, kaszką i zieleniną. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mące. I smażymy na rumiano z obu stron. Następnie dodajemy je do sosu z ogórków. Chwilę razem podgrzewamy. Podajemy z natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy