Ryż ze smażonym jajkiem, warzywami i smażona cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
2.W tym czasie: czosnek kroimy w drobniutką kosteczkę, pieczarki w plasterki, cebulę w krążki, kukurydzę przekrawamy na połówki wzdłuż, bazylię siekamy, jajka roztrzepujemy.
3.Na patelni wlewamy olej i smażymy krążki cebuli do zarumienienia.
4.W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy czosnek i chilli w proszku, smażymy chwilkę, dodajemy pieczarki, groszek, podsmażamy często mieszając ok 5 minut, natępnie dodajemy kukurydzę smażymy jeszcze 2 minutki - całość przekładamy do miseczki.
5.Na tym samym woku wlewamy roztrzepane jajka szybko mieszamy ok 30 sekund, wrzucamy ryż dokładnie mieszamy aby ryż został pokryty przez jajka. I tu była rola mego lubego: zaczął przyprawiać:) Na koniec wymieszać ryż z warzywami, polać oliwa z oliwek, dodać bazylię, wyłożyć do miseczek na górę ułożyć usmażoną cebulkę, udekorować bazylią.
6.P.S. My polaliśmy ryż sosem słodkim chilli i zajadaliśmy pałeczkami :)
Komentarze