Ryżowe ciasteczka z dzieciństwa (z kleiku ryżowego)

4.41 (198 ocen)

  • 20 min

Te ciasteczka to smak dzieciństwa:-) Chyba są to moje ulubione ciasteczka, aż dziwne, że tak długo się zbierałam do ich zrobienia.

  • 20 min

Składniki:

  • paczka kleiku ryżowego
    250 g margaryny do pieczenia
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
    opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1-1,5 słoika wiśni lub dżemu
Wystaw ocenę:

4.41 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ryżowe ciasteczka z dzieciństwa (z kleiku ryżowego) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie odcedzamy z soku. Najlepiej zrobić to na sitku.
  • 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • ciasteczka ryżowe 3. Po wyrobieniu formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w dość dużych odstępach bo przy pieczeniu lekko się "rozlewają". W każdej kulce robimy małe zakłębienie i wkładamy do środka wisienkę.
  • ciasteczka ryżowe 4. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C 10-15 min. Jak wystygną można zajadać:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kleik ryżowy Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na rurki z kremem!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować