Schab w sosie chrzanowym z marchewką

5 (2 ocen)

Bardzo lubię połączenia ostre-słodkie, czego odzwierciedleniem jest ten sos, połączenie ostrego chrzanu i słodkawej marchewki.

Składniki:

  • 400g schabu
    3 średniej wielkości marchewki
    1 duża cebula
    200ml śmietany 12%
    500ml wody
    3 łyżki chrzanu
    1 czubata łyżka mąki
    sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
    olej
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie chrzanowym z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy w plastry. Przekrawamy je na pół, rozbijamy, obsypujemy solą, pieprzem i majerankiem.
  • 2. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę.
  • 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy schab do zezłocenia, z dwóch stron.
  • 4. Do schabu wlewamy 500ml wody, dodajemy cebulę, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.
  • 5. Po tym czasie dodajemy chrzan, śmietanę i mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody (zagęści sos). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około 10 minut, do momentu aż sos zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować