Schab w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab cienko rozbijamy. Oprószamy z obu stron przyprawą do wieprzowiny i pieprzem. Podsmażamy mięso z obu stron na oleju do uzyskania złotego koloru.
2.Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pokrojone warzywa podsmażamy na oleju, aż zmiękną. Następnie do warzyw dodajemy bulion i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką, rozprowadzamy kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlewamy do sosu. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem 5 minut. Sos zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i ziołami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a na końcu posiekaną natkę pietruszki.
3.Do tak przygotowanego sosu dodajemy podsmażone mięso. Ponownie stawiamy na małym ogniu i dusimy razem ok. 10-15 minut.
Komentarze