Lekki i zarazem smaczny sposób na schab. Mięso przygotowane w ten sposób jest mocno pomidorowe, w lekkim, niezawiesistym sosie. Dodatek papryki fajnie podkreśla smak.
Składniki:
6 plastrów schabu bez kości (o grubości ok 1-1,5 cm)
2 czerwone papryki
1 cebula
2 łyżki oliwy
250 ml bulionu drobiowego
2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz,bazylia, oregano, cząber
1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku
cukier (opcjonalnie)
Schab w sosie pomidorowym z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu lekko rozpłaszczyć palcami. Natrzeć solą, pieprzem, bazylią, oregano i cząbrem. Obsmażyć na oliwie z obu stron. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażyć. Wszystko zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dodać tymianek. Przykryć i dusić ok. 10 minut . W tym czasie paprykę pokroić w paski. Po 10 minutach duszenia do schabu dodać paprykę i dusić wszystko razem aż papryka zmięknie, ale będzie nadal jędrna. Na końcu sos przyprawić, jeśli według Was wyszedł za kwaśny, dodać odrobinę cukru.
Komentarze