Schab z duszoną marchewką

5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Moja rodzina, zwłaszcza synowie, uważają, że ta wersja schabowych jest ciekawsza i smaczniejsza. A jak pięknie pachnie!

Składniki:

  • Kotlety:
    ● 4 kotlety schabowe bez kości (lub więcej, np. 0,5 kg, ale wtedy używamy również więcej jabłek)
    ● 1 jabłko
    ● olej do smażenia
    ● sól, pieprz
    ● tymianek
    Marchew duszona:
    ● 4 średnie marchewki
    ● łyżka masła
    ● łyżka mąki
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Schab z duszoną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab z duszoną marchewką 1. Mięso myjemy, oczyszczamy
    z błon i ścięgien, kroimy na dość
    cienkie kotlety, rozgniatamy palcami (nie rozbijamy). Każdy plaster
    mięsa przyprawiamy solą,
    pieprzem, oprószamy tymiankiem.
    Marchewki myjemy, obieramy,
    kroimy drobno, gotujemy
    do miękkości z dodatkiem masła
    i pod koniec gotowania zagęszczamy
    mąką.
  • 2. Jabłko myjemy, kroimy w talarki,
    wycinamy ze środka gniazdo
    nasienne.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej.
    Kotlety smażymy z każdej strony
    po 2 minuty. Na tym samym
    oleju smażymy z obu stron talarki
    jabłka, uważając, by się nie
    rozpadły. Mięso z jabłkiem podajemy
    od razu po usmażeniu,
    z duszoną marchewką i ziemniakami
    puree.

Porady

● Kotlety bez panierki smażymy krótko, na dużym ogniu, aż się mocno zrumienią. Podczas smażenia możemy je podlać niewielką ilością wody lub bulionu i na chwilę przykryć– dzięki temu będą miękkie. ● Obrane i pokrojone w plastry jabłka dobrze jest lekko skropić sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować