Schab marynowany w soku pomarańczowym z dodatkiem jałowca i oliwy podany z fenkułem i tagliatelle marchewkowo- imbirowym doskonale sprawdzi się jako zimowy i rozgrzewający lunch!
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
SCHAB:
- kotlety wieprzowe bez kości: 4 sztuki
- fenkuł (koper włoski): 2 sztuki
- skórka z jednej pomarańczy: 1 sztuka
- jałowiec: 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek extra virgin: 4 łyżki
- sok z jednej pomarańczy: 1 sztuka
TAGLIATELLE MARCHEWKOWO-IMBIROWE:
- marchew: 4 sztuki
- 5 cm obranego, świeżego imbiru: 1 sztuka
- masło: 5 dekagramów
- suszony tymianek: 0.5 łyżeczki
Schab z fenkułem i tagliatelle marchewkowo-imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fenkuł kroimy w kostkę, wkładamy do miseczki i dodajemy skórkę startą z pomarańczy, ziarna jałowca roztarte w moździerzu, oliwę z oliwek i sok z jednej pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy.
2.Kotlety schabowe delikatnie nacinamy nożem, wkładamy do miski i zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
3.Po tym czasie schab wyciągamy z lodówki i smażymy wraz z zamarynowanym fenkułem na rozgrzanej patelni grillowej przez 15 minut , od czasu do czasu obracając.
4.Gdy kotlety się smażą- przygotowujemy tagliatelle marchewkowo-imbirowe: Marchew obieramy i przy pomocy skrobaczki do warzyw ( lub tarki do sera) kroimy ją w cienkie, podłużne plastry. Imbir kroimy w cienkie paseczki.
5.Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew, imbir oraz tymianek i delikatnie mieszając podsmażamy, aż marchew stanie się miękkawa (nie może być rozgotowana). Zajmie to około 15 minut.
6.Schab wykładamy na talerz, obok układamy tagliatelle marchewkowo-imbirowe. Danie jest sycące a marchew z powodzeniem zastąpi nam ziemniaki podawane tradycyjnie ze schabowym.
Komentarze