Schab z szynkowaru

4.5 (162 ocen)

Domowa wędlina jest zawsze najlepsza, a do tego zdrowa

Składniki:

  • - ok. 500 g schabu
    - 2 łyżki majeranku
    - 1 łyżka soli
    - 6 liści laurowych
    - 1 łyżeczka mielonego pieprzu
    - 3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Schab z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą. Obtoczyć w mieszance majeranku i pieprzu. Włożyć do miski. Obłożyć liśćmi laurowymi i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Nakryć ściereczką i odłożyć do lodówki na 12 godz.
  • 2. Po tym czasie usunąć czosnek i liście. Pozostałe przyprawy ściągnąć ręcznikiem papierowym. Mięso włożyć do szynkowaru. Parzyć 1,5 godz.
  • 3. Szynkowar wyjąć z wody. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy ostygnie włożyć na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie można wyjąć wędlinę z formy i jeść.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować