Dania z patelni lub smażone w woku mogą być zdowe i pełne uroku.Moje kolorowe mięsno-warzywne danie z ryżem zawsze wzbudza zachwyt.Goście proszą mnie z wyprzedzeniem o jego przygotowanie.To komplemet.
Schab z warzywami na kopcu ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu zagotować wodę,wsypać szczyptę soli wrzucić 2 saszetki ryżu,gotować według zaleceń producenta (15 minut).Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
2.Warzywa umyć.Cukinię przkroić wzdłuż na pół,pokroić w platerki.Z papryk usunąć gniazda nasienne,pokroić w paski.Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki.Cebulę pokroić w piórka.Marchewkę obrać,przeciąć wzdłuż na pół kroić w plastrki.
3.Wszystkie warzywa wraz z rodzynkami i pieczarkami wrzucić na rozgrzany olej.Smażyć przez 4-5 minut (mieszając),nastepnie posypać solą,pieprzem,tymiankiem,przykryć,dusić 15 minut.
4.Kotlety schabowe umyć,pokroić w paseczki,posypać solą i pieprzem.Wrzucić na rozgrzaną patelnie teflonową,smażyć po 5 minut z obu stron.
5.Na talerz wysypać pół saszetki ryżu,na nim ułożyć porcję warzyw i schabu.
Komentarze