Schab na chlebie pod pierzynką z pieczarek i beszamelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab rozpijamy tłuczkiem na bardzo cienkie plasterki. Przyprawiamy jarzynką i pieprzem z każdej strony, smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony (dosłownie kilka minut). Mięso odkładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć je z tłuszczu.
2.GDY SMAŻYMY pieczarki, PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY. ROZPUSZCZAMY MASŁO. DODAJEMY DO NIEGO 2 ŁYŻKI MĄKI. SMAŻYMY AŻ SIĘ ZARUMIENI. GDY MĄKA SIĘ PODSMAŻY DODAJEMY MLEKO. I CIĄGLE MIESZAMY AŻ LEKKO ZGĘSTNIEJE. PRZYPRAWIAMY SOLĄ, GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ I PIEPRZEM. ODSTAWIAMY
3.Chleb zapiekamy w opiekaczu aby był chrupiący.
4.Pieczarki kroimy na połowy, a następnie na talarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju tak aby były miękkie (około 15-20 minut)
5.Chleb układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy sosem beszamelowym, na to kładziemy schab, następnie pieczarki i kolejną warstwę beszamelu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 st. Następnie posypujemy startym serem. Zapiekamy do roztopienia sera.
6.W czasie gdy w piekarniku zapiekamy schab, na patelni rozpuszczamy masło dodając do niego skórkę cytryny.Gdy masło będzie rozgrzane dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekaną bazylię oraz posiekaną rukolę. Smażymy ciągle mieszając.
7.Gdy ser na "zapiekankach" się roztopi, wyjmujemy schab z piekarnika i polewamy maślanym sosem z chrupiącymi ziołami.
Komentarze