Schab na chlebie pod pierzynką z pieczarek i beszamelu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Do takiego niecodziennego obiadu jakiś czas temu zainspirował mnie Pascal lub Okrasa. Przepis dopasowałam do mojego gustu i jest pyszny.

  • 40 min

Składniki:

  • - 5 PLASTRÓW SCHABU
    - 250 G PIECZAREK
    - 5 SKIBEK CHLEBA
    - OKOŁO 150 G STARTEGO SERA ŻÓŁTEGO
    - NATKA PIETRUSZKI
    - 15 LISTKÓW ŚWIEŻEJ BAZYLII
    - ŚWIEŻA RUKOLA (SZKLANKA)
    - 3 ŁYŻKI MASŁA
    - SKÓRKA Z 1 CYTRYNY
    - jarzynka, pieprz, sól
    - olej do smażenia

    DO SOSU BESZAMELOWEGO:
    - 3 ŁYŻKI MASŁA
    - 2 ŁYŻKI MĄKI
    - 1 i 1/2 SZKLANKI MLEKA
    - SÓL, PIEPRZ, GAŁKA MUSZKATOŁOWA
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Schab na chlebie pod pierzynką z pieczarek i beszamelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab rozpijamy tłuczkiem na bardzo cienkie plasterki. Przyprawiamy jarzynką i pieprzem z każdej strony, smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony (dosłownie kilka minut). Mięso odkładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć je z tłuszczu.
  • 2. GDY SMAŻYMY pieczarki, PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY. ROZPUSZCZAMY MASŁO. DODAJEMY DO NIEGO 2 ŁYŻKI MĄKI. SMAŻYMY AŻ SIĘ ZARUMIENI. GDY MĄKA SIĘ PODSMAŻY DODAJEMY MLEKO. I CIĄGLE MIESZAMY AŻ LEKKO ZGĘSTNIEJE. PRZYPRAWIAMY SOLĄ, GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ I PIEPRZEM. ODSTAWIAMY
  • 3. Chleb zapiekamy w opiekaczu aby był chrupiący.
  • 4. Pieczarki kroimy na połowy, a następnie na talarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju tak aby były miękkie (około 15-20 minut)
  • 5. Chleb układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy sosem beszamelowym, na to kładziemy schab, następnie pieczarki i kolejną warstwę beszamelu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 st. Następnie posypujemy startym serem. Zapiekamy do roztopienia sera.
  • 6. W czasie gdy w piekarniku zapiekamy schab, na patelni rozpuszczamy masło dodając do niego skórkę cytryny.Gdy masło będzie rozgrzane dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekaną bazylię oraz posiekaną rukolę. Smażymy ciągle mieszając.
  • 7. Gdy ser na "zapiekankach" się roztopi, wyjmujemy schab z piekarnika i polewamy maślanym sosem z chrupiącymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Schab Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować