Schab po szlachecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab kroimy w plastry grubości ok.0,5cm.
2.Przygotowujemy solankę z zimnej wody soli pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku.Sól sypiemy w takiej ilości by po wymieszaniu z wodą gdy włożymy jajko to ma pływać po wierzchu,jeśli tonie tzn. że solanka jest za słaba i należy dosypać soli.
Wkładamy plastry schabu do solanki i odstawiamy na 2 godziny.
3.Przygotowujemy sos.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy musztardę,wlewamy olej i sok jabłkowy,wsypujemy przyprawę staropolską i mieszamy na jednolitą masę.
4.Schab wyjmujemy z solanki i wkładamy do sosu tak aby każdy plaster był pokryty sosem.Należy równo układać plastry w naczyniu by po upieczeniu dały się ładnie rozłożyć na salaterki.
5.Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy w temp.180*C przez ok.1,5godziny.Czas pieczenia zależy od ilości schabu i parametrów piekarnika.
6.Wykładamy schab na talerz i podajemy z ziemniakami z wody.
7.Inna wersja podania takiego schabu:
Studzimy schab w sosie i zimny przekładamy na salaterki,dekorujemy i mamy idealna przystawkę na każdą uroczystość.
Porady
Pozostały sos jak wystygnie można zjeść z pieczywem( ja osobiście bardzo lubię).
Komentarze