Schab suszony podwędzany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

domowe wędliny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg schabu
    0,5 szkl cukru
    0,5 szkl soli
    zioła (majeranek, pieprz, chili, kolendra)

Schab suszony podwędzany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab tradycyjnie przygotowujemy jak do suszenia..
    Oczyścić z żyłek i tłuszczu, natrzeć i zasypać cukrem na 24 godziny.
    Nastepnie schab umyć, osuszyć i natrzeć solą , odstawić na 36 godzin.
    Schab umyć ponownie, osuszyć i natrzeć ziołami.
    Umieścić w pończosze i zawiesić w przewiewnym ciepłym miejscu na kilka dni.
    Podwędzić razem z innymi wędlinami przez ok 2 godziny i znów suszyć kilka dni.

    Tak przygotowany schab ma zupełnie inny smak niż ten tylko suszony. Warto spróbować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy