Schabowe sakiewki

4.5 (166 ocen)

Przepis na schabowe sakiewki dostałam od znajomej. Trochę go zmodyfikowałam. Oryginalnie sakiewki były z pieczarkami pieczone w piekarniku ale wolę je w wersji duszonej bo są bardziej soczyste. Suszone pomidory dodają aromatu i smaku.

Składniki:

  • (na 5 porcji)
    400g schabu
    średnia biała cebula
    3-4 plastry szynki parmeńskiej
    8-10 kawałków suszonych pomidorów
    jajko
    2 łyżki oliwy pomidorowej
    sól ziołowa, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sakiewki Faszerowane

Schabowe sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sakiewki 1. Schab pokroić na 5 plastrów i bardzo dokładnie rozbić tak aby były jak najcieńsze ale bez dziur, posolić oraz popieprzyć. Na patelni rozgrzać oliwę pomidorową zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojona szynkę parmeńska oraz suszone pomidory. Gdy wszystko się razem przesmaży dodać jajko i energicznie wymieszać. Farsz nakładać na środek rozbitego schabu.
  • sakiewki 2. Najpierw zawinąć do środka dłuższe boki a następnie krótsze tworząc sakiewkę/kopertę. Sakiewki smażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Z płyny pozostałego po duszeniu możemy zrobić sos zaciągając go woda wymieszaną z mąką. Serwujemy z kiszonymi ogórkami i kaszą gryczaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Schab Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować