Na pytanie domowników, co będzie na obiad, odpowiedziałam - schabowy. Zdziwienie było ogromne, gdy na talerzu pojawił się naleśnik, a po chwili prośba o dokładkę.
Składniki:
Mięso:
400 g schabu
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka oleju
pieprz, sól
1 łyżka mąki
tłuszcz do smażenia ( u mnie smalec)
1/2 szkl bulionu warzywnego
Schabowy inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki włożyć przyprawy i olej. Wymieszać z lekko rozbitym mięsem i odstawić do lodówki na godzinę.
2.Kapustę z liściem i zielem angielskim ugotować w niewielkiej ilości wody.
3.Mięso oprószyć mąką, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron.
4.Podlać mięso bulionem, przykryć i dusić do miękkości.
5.Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować i usmażyć 4 duże naleśniki. U mnie z tej porcji wyszło 6 dużych naleśników.
6.Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i usmażyć cebulę z rozmrożonymi grzybami. Mogą być suszone, wcześniej namoczone i ugotowane.
7.Do usmażonych grzybów dodać mąkę i mieszając razem przesmażyć.
8.Ugotowaną kapustę przełożyć do grzybów. Dodać kostkę grzybową rozpuszczoną w wodzie, doprawić majerankiem, pieprzem i solą.Wymieszać i chwilę razem dusić do połączenia smaków.
9.Na środek naleśnika położyć łyżkę kapusty, na wierzch uduszone mięso i znowu kapustę. Złożyć w kopertę.
10.Panierować każdy gotowy naleśnik w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Komentarze