Schabowy inaczej

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na pytanie domowników, co będzie na obiad, odpowiedziałam - schabowy. Zdziwienie było ogromne, gdy na talerzu pojawił się naleśnik, a po chwili prośba o dokładkę.

Składniki:

  • Mięso:
    400 g schabu
    1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki tymianku
    1 łyżka oleju
    pieprz, sól
    1 łyżka mąki
    tłuszcz do smażenia ( u mnie smalec)
    1/2 szkl bulionu warzywnego

    Naleśniki:
    3/4 szkl mąki
    1 jajko
    1 szkl mleka
    sól
    1/2 łyżki oleju

    Kapusta:
    300 g kiszonej kapusty
    60 g grzybów ( u mnie mrożone opieńki)
    1 cebula
    1 łyżeczka mąki
    1 kostka grzybowa
    1/3 szkl wody
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    majeranek
    pieprz
    sól
    tłuszcz do smażenia

    Do panierowania:
    1 jajko
    1/2 szkl bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Schabowy inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso 1. Do miseczki włożyć przyprawy i olej. Wymieszać z lekko rozbitym mięsem i odstawić do lodówki na godzinę.
  • Kapusta 2. Kapustę z liściem i zielem angielskim ugotować w niewielkiej ilości wody.
  • Mięso 3. Mięso oprószyć mąką, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron.
  • Mięso 4. Podlać mięso bulionem, przykryć i dusić do miękkości.
  • Naleśniki 5. Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować i usmażyć 4 duże naleśniki. U mnie z tej porcji wyszło 6 dużych naleśników.
  • Cebula z grzybami 6. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i usmażyć cebulę z rozmrożonymi grzybami. Mogą być suszone, wcześniej namoczone i ugotowane.
  • Z mąką 7. Do usmażonych grzybów dodać mąkę i mieszając razem przesmażyć.
  • Kapusta z grzybami 8. Ugotowaną kapustę przełożyć do grzybów. Dodać kostkę grzybową rozpuszczoną w wodzie, doprawić majerankiem, pieprzem i solą.Wymieszać i chwilę razem dusić do połączenia smaków.
  • Nakładanie farszu 9. Na środek naleśnika położyć łyżkę kapusty, na wierzch uduszone mięso i znowu kapustę. Złożyć w kopertę.
  • Gotowe 10. Panierować każdy gotowy naleśnik w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Schab Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować