Delikatna ryba pod pikantną salsą ze wspomagającej trawienie papryki chili , pomidora oraz aromatycznej natki pietruszki.Danie rozgrzewa i smakuje wybornie.
Składniki:
4 mrożone filety z sandacza ( ok. 100g. każdy)
mleko
sos rybny
sól świeżo mielona
pieprz cytrynowy
1 długa cukinia
2 papryki chili
1 duży pomidor
1/2 pęczka natki pietruszki
masło
Sandacz w cukinii z salsą chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę namoczyć w mleku , zostawić do rozmrożenia.
Następnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
2.Każdy filet skropić sosem rybnym , oprószyć solą oraz pieprzem cytrynowym.
3.Cukinię pokroić w cienie , długie paski za pomocą obieraczki do warzyw.
Każdy kawałek ryby owinąć cukinią , ułożyć w żaroodpornym naczyniu/blaszce wysmarowanym masłem.
Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
4.W między czasie warzywa oraz natkę umyć , osuszyć.
Pomidora obrać ze skórki , pokroić w kostkę, chili oraz natkę pietruszki posiekać drobno.
Składniki wymieszać razem.
5.Po 15 min wyjąć rybę z piekarnika, odlać powstały podczas pieczenia płyn , ułożyć na wierzchu salsę.
Piec kolejne 10-15 min.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Komentarze