Sadzone jajeczka przepiórcze z cukinią i sosem musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko kurze gotujemy na twardo. Po ostudzeniu ucieramy na tarce, na małych oczkach. dodajemy do startego jajka śmietanę i musztardę i mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą. Można też skropić sokiem z limonki , ale niekoniecznie.
2.Cukinię kroimy na około 2,5 cm krążki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nacieramy oliwą z oliwek.
Z krążków cukinii wydrążamy malutkie wgłębienie i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut.
3.Po tym czasie wyjmujemy i wbijamy ostrożnie jaka przepiórcze do wgłębień w cukinii. Lekko solimy i przyprawiamy pieprzem kolorowym w młynku.
Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 15 minut.
4.Na osobnym talerzyku układamy listki rukoli i posypujemy pestkami słonecznika. Na tym układamy gotowe jajeczka przepiórcze na cukinii. Na każde jajeczko nakładamy przygotowany wcześniej sos musztardowy i dekorujemy dodatkowo pestką słonecznika.
Komentarze