Ciekawy pomysł na przekąskę. Sajgonki z papierem ryżowym i farszem z mięsa mielonego.
Składniki:
250 g mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
pół puszki kukurydzy
1 słoiczek przecieru pomidorowego
ok pół szkl wody
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz, chilli, słodka papryka, oregano
olej/oliwa
ok 2 opakowania papieru ryżowego
opcjonalnie - makaron ryżowy ok 40 g
Sajgonki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso mielone, chwilę podsmażyć. Dodać obraną i startą na grubych oczkach tarki marchewkę oraz odsączoną kukurydzę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać przecier pomidorowy i wodę. Doprawić do smaku. Dusić kilkanaście minut.
2.Papier ryżowy moczyć w wodzie kilka sekund, następnie odkładać na talerzyk i w razie potrzeby lekko osuszyć ręczniczkiem papierowym. Na papier nakładać po łyżce farszu. Na farsz można nałożyć także przygotowany wg instrukcji podanej na opakowaniu makaron ryżowy. Sajgonki zawijać tak jak gołąbki.
3.Przygotowane sajgonki smażyć w głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor. Można odsączać na ręczniczku. Podawać na ciepło lub zimno z ulubionym sosem ( np słodko-kwaśnym). Smacznego :)
Komentarze