Sajgonki z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

Ciekawy pomysł na przekąskę. Sajgonki z papierem ryżowym i farszem z mięsa mielonego.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 marchewka
    pół puszki kukurydzy
    1 słoiczek przecieru pomidorowego
    ok pół szkl wody
    pół łyżeczki cukru
    sól, pieprz, chilli, słodka papryka, oregano
    olej/oliwa
    ok 2 opakowania papieru ryżowego
    opcjonalnie - makaron ryżowy ok 40 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sajgonki Przystawki

Sajgonki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso mielone, chwilę podsmażyć. Dodać obraną i startą na grubych oczkach tarki marchewkę oraz odsączoną kukurydzę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać przecier pomidorowy i wodę. Doprawić do smaku. Dusić kilkanaście minut.
  • 2. Papier ryżowy moczyć w wodzie kilka sekund, następnie odkładać na talerzyk i w razie potrzeby lekko osuszyć ręczniczkiem papierowym. Na papier nakładać po łyżce farszu. Na farsz można nałożyć także przygotowany wg instrukcji podanej na opakowaniu makaron ryżowy. Sajgonki zawijać tak jak gołąbki.
  • 3. Przygotowane sajgonki smażyć w głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor. Można odsączać na ręczniczku. Podawać na ciepło lub zimno z ulubionym sosem ( np słodko-kwaśnym). Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron ryżowy Papier ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować