Sakiewki z serem i prażonymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jeśli zostaną naleśniki z obiadu to można zaskoczyć rodzinę niespodzianką na kolację czyli naleśnikiem - sakiewką z pysznym nadzieniem serowo-jabłkowym. Idealnie nadają się do tego cieniutkie i sprężyste naleśniki.

  • 60 min

Składniki:

  • Naleśniki
    • 1 szklanka mleka
    • 1/2 szklanki gorącej wody
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 małe jajka
    • 1 szklanka mąki
    • 1 łyżka oleju
    Serek
    • 6 łyżek serka śmietankowego
    • 1 łyżka cukru pudru
    Prażone jabłka
    • 2 jabłka
    • 1 łyżeczka płaska cynamonu
    • 4 łyżeczki brązowego cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sakiewki Naleśniki

Sakiewki z serem i prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki • Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką. • Dodać mąkę, sól i olej, i również roztrzepać. • Odstawić masę na 30 minut, aż mąka się rozklei. • Usmażyć naleśniki, smarując patelnię pędzlem z olejem.
  • 2. • Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Poddusić ok. 5 minut.
    • Serek wymieszać z cukrem pudrem i położyć po łyżce na środek każdego naleśnika.
  • 3. • Na ser położyć uprażone jabłka.
    • Złapać każdy naleśnik jak sakiewkę i związać delikatnie sznurkiem.
    • Ułożyć sakiewki w naczyniu do zapiekania i piec w temp. 200 st.C przez 20 minut.

Porady

Do sakiewki można włożyć również farsz na słono, pieczarkowy lub mięsny i podawać taką przekąskę z czerwonym barszczem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować