Od kilku lat przekąska ta gości na moim stole.Zawsze świetnie się sprawdza na imprezach i innych uroczystościach.Największą zaletą chyba jest to,że naprawdę szybko można ją przygotować.
Składniki:
2 ciasta francuskie
5 jajek
2 łyżki kaparów
2-3 łyżki śmietany
2 cebule czerwone
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
pieprz
sól
Sakiewki z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo i studzimy.Tuńczyka dokładnie odciskamy.Cebulę i jajka kroimy w drobną kostkę,kapary siekamy.Wszystkie składniki umieszczamy w misce,dodajemy śmietanę i przyprawy.Mieszamy farsz,aby składniki się połączyły.
2.Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki,każde dzielimy na 12 równych kwadratów.Na każdy kawałek nakładamy farsz i sklejamy dobrze sakiewki.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180'C.Świetnie pasują do barszczu czerwonego.
Komentarze